pondělí 2. července 2012

Pod tlakem


Tupě zíráte na grafy a blikající monitor počítače, sebevědomí máte na bodě mrazu a nevíte, co máte dělat dál. Celý týden jde jeden ztrátový obchod za druhým. Cítíte tlak blížící se splátky hypotéky, leasingu za auto a inkaso zoufale volá po zaplacení. Manželka naříká, proč si raději nevzala Pištu Hufnágla a v bance docházejí peníze. Stáváte se zoufalým a nutně potřebujete udělat ziskový obchod. Bohužel, čím více se přesvědčujete, že musíte, tím více jste vystresovaní a vaše chladné logické uvažování nefunguje. V těchto situacích je přirozené cítit tlak, který na sebe vyvíjíte, ve snaze dosáhnout profitu. Záleží samozřejmě na vašich schopnostech a zdrojích, ale buďte opatrní a nebuďte na sebe příliš tvrdí. Obchodování pod tlakem ovlivní váš úsudek a situace se může ještě zhoršit.
Komoditní a měnové obchodování je profese, u které práce nikdy není hotová. Vždy bude další graf ke studiu a další zprávy čekají na přečtení a vyhodnocení. Vždy se objeví nový obchodní postup vhodný k otestování. Stres a výkon jdou spolu, v určité míře, ruku v ruce. Když je úkol snadný a zaměřený jen fyzickou výdrž, tak vysoké hodnoty stresu zvednou výkon. Pokud je váš úkol obtížný a rozumově náročný, což úspěšné obchodování je, tak vysoké hodnoty stresu výkon snižují. Stres i v malé míře omezuje psychologickou energii. Při přílišné koncentraci na nutnost dosažení profitu začnete být méně či více otupělí. Pokud se tlačíte do výkonu nad svůj obvyklý rámec, můžete vyčerpat veškerou vaši psychologickou energii a vaše snažení vyjde naprázdno.
 Tlak je třeba odstranit a úroveň stresu snížit. Staré pořekadlo praví, že ve zdravém těle je zdraví duch. Zvedněte se od počítače a běžte si zaběhat, sedněte si na kolo, zaplavte si, nebo naštípejte dříví. Je jedno co budete dělat, ale hlavně něco dělat musíte. Cíl je jednoduchý. Fyzická námaha odvede pozornost od trhů a mozek bude mít čas vypnout a zregenerovat se. Přerušit svůj obchodní den jinou aktivitou může dělat divy. Uvolníte se. Můžete zkusit i meditační cvičení. Sedněte si tiše do kouta a v duchu si opakujte "přijmu jen to, co trh nabízí". Opakujte si to neustále dokola, soustřeďte se jen na tato slova a nechte vymizet ostatní věci z vašeho vědomí. Budete se cítit trochu lépe a budete cítit vzestup energetické hladiny. Pokud jste zkušení obchodníci, tak můžete tlakem na sebe a svoji disciplínu dosáhnout vyšších výkonů, ale pokud jste nováček, tak vás nepřiměřený tlak dovede ke zklamání, stresu a eventuálnímu vyčerpání. Takže pokud ucítíte vzrůstající tlak, velte STOP.
Zahajte okamžitou protitlakovou kůru a uvolněte se. Nabijte se novou energií a budete připravení zase začít obchodovat.

převzato z: komoditní věštník

Žádné komentáře:

Okomentovat

XM_portfolio1