pátek 13. dubna 2012

10 investičních přikázání, kterých se drží profesionálové


Obchodník s cennými papíry na newyorské burze NYSE

Analýza Jamese Montiera - jednoho z nejlepších investičních stratégů banky Societe Generale, nazvaná "Mind matters".
Předmětem této analýzy je pokus odpovědět na otázku, kladenou J. Montierovi ze strany jeho klientů – “A jak přistupuješ k investičnímu procesu Ty”?
V textu autor nijak nezastírá jeho obdiv pro myšlenky a přístupy Sira Johna Templetona, přesto je velká většina jeho úvah překvapivě obecná a současně univerzálně platná. Posuďte sami:

Hodnota

Hodnota, hodnota, hodnota. Hodnotové investování je jediný relativně bezpečný přístup k investování, na který jsem kdy narazil. Pokud si dáte tu práci a budete hledat skutečnou hodnotu, ušetříte si zklamání z toho, že přeplatíte vybrané finanční aktivum ve světle falešné naděje o jeho budoucím růstu.

Nechovat se jako stádo

Buďte kontrariáni. Sir John Templeton poznamenal, že “Je nemožné dosáhnout nadprůměrné výkonnosti, pokud se chováte stejně jako stádo”.

Trpělivost

Buďte trpěliví. Trpělivost je nedílnou součástí hodnotového přístupu, ať se v rámci tohoto procesu pohybujete na jakémkoliv stupni.

Nevázanost

Buďte “nevázaní”. Limitovat sebe sama na akcie, dluhopisy, komodity a hotovost je možná pohodlné, ne vždy to však napomáhá celkovému výnosu vašich investic. Buďte otevření možnostem investovat do aktiv nebo oblastí, které nabízí největší potenciál zisku – ať jsou kdekoliv.

Nepředpovídat

Nesnažte se předpovídat. Pro udržitelnost vaší investiční strategie je vhodnější spoléhat na exaktnější metody, než je inherentně vadná schopnost člověka předpovídat.

Sledovat hospodářské cykly

Na hospodářských cyklech záleží. Jak říká Howard Hughes – nemůžeme to předpovědět, ale můžeme se na to připravit. Povědomí o tom, kde se nacházíme v rámci hospodářského, úrokového či investičního cyklu může vašemu portfoliu velmi prospět.

Opakování historie

Historie se opakuje. Čtyři nejnebezpečnější slova při investování jsou “Tentokrát je to jinak”. Znalost historie a kontextu tehdejších událostí může pomoci neopakovat chyby minula.

Kritické myšlení

Buďte skeptičtí. Jeden z mých hrdinů říká “Slepá víra Vás spolehlivě zabije”. Schopnost vybudovat si kritické myšlení a nevěřit á priori všemu, co vám kdo říká, je cestou k dlouhodobé prosperitě.

Pečlivé zkoumání

Zkoumejte věci odshora dolů a zase nazpátek. Události posledních dvou let ukázaly, že nikdo nemá patent na rozum a zkoumat jednotlivé investiční příležitosti opravdu pečlivě není známka hnidopišství, ba právě naopak. Jde přeci o vaše peníze.

Vžít se do klienta

Chovejte se ke svému klientovi tak, jak byste se chovali sami k sobě. Zde jsem slova J. Montiera mírně parafrázoval, v originále říká “Treat your clients as you would treat yourself”. Význam tohoto bodu je však nasnadě – investoval by profesionál své vlastní peníze do aktiv, která doporučuje svému zákazníkovi?



článek je převzatý z byznys.ihned.cz  autor: makléř Žabža




Žádné komentáře:

Okomentovat

XM_portfolio1