pátek 9. listopadu 2012

Obchodní den 9.11.

Snažím se vylepšovat a vylepšovat a je to akorát horší a horší.
Na vyšším TF trh ukazoval up-trend. Tak bylo jasné že půjdu long. Příležitost nastala, když trh mírně přešel přes SR (close včerejšího dne), a vrátil se k ní. Tím vytvořil Rhook. Vstoupil jsem a povedlo se mi trefit přímo změnu trendu. Takže opět SL :-(
Mám co vylepšovat ... nebo se spíš vrátit k úplně na začátek


Teprve teď začínám pociťovat co to znamená psát si veřejný obchodní deník. 
Když jsem začal, tak mi kolega říkal, že je to odvaha jít s kůží na trh. Říkal jsem mu, že ho pro píšu hlavně pro sebe, abych se nutil co nejlépe a hlavně pravidelně obchodovat.  To že si ho občas někdo přečte, s tím jsem počítal. Přidám komentář a posuneme se dál, krůček po krůčku ....
Přece jen, když se daří, tak se člověk rád pochlubí.  Komu by to nedělalo dobře, že? :-) 
 Na finančníku ve fóru se také objevují vetšinou jen úspěšné obchody ...
Ale teď co se nedaří, tak jsou chvilky, kdy lituji toho, že ho píšu. Připadat si jak blb, který vidí grafy poprvé v životě a ještě k tomu veřejně ... No moc štěstí a klidu to nepřidá ...
 Motám se dokola :-(  Od března to jde od desíti k pěti. Nejvyšší čas, něco vymyslet a obrátit equity ...
S deníkem ale rozhodně nekončím.  Já jsem se jen potřeboval vypovídat ..
Tak pěkný víkend.

V pondělí se neobchoduje je Veterans Day holiday. 

15 komentářů:

  1. Petre, ve stavu, v jakem se ted nachazis je pouze jedna rada. Prestan s live tradingem. Z toho ani nemuze byt nic dobreho. Navic je ti asi samotnemu jasne, ze takhle obchodovat nejde, brat RH po tak dlouhem longu a tak vysoko i v ramci samotneho swingu, to urcite nebude konzistentne ziskovy pristup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ALfe, díky za reakci. Když se kouknu na ty obchody s odstupem, tak nechápu jak jsem do nich mohl jít. Přehlédl jsem to a nebo ono ... Blbnu a nevím proč. Máš pravdu. Na chvilku opustím live obchody.

      Vymazat
  2. Čau Petře hlavu vzhůru, já ti věřím, ty to zlomíš.
    Já za celé léto přišel na jednu věc. Ukaž mi tradera, který profitafilně obchoduje finwin nebo woodiho. Já na takového ještě nenarazil. Myslím, že indikátorům odzvonilo. Prostě trhy se razantně změnili a měnit se budou. Četl si "Trading na Maximum"? Taková situace co potkala tebe je tam několik. Trader profitabilně obchodoval svůj OP několik let a najednou už to dál nešlo. Thy se změnili a šlus. Buď se dokázal rychle přispůsobit trhům, nebo skončil špatně.

    Já tu na začátku léta hlásal, že obchodovat podle PA je moc těžké a není pro začátečníky a proto jsem se vrhnul zpět na finwin. Přes léto se ale něco zlomilo. Dost jsem toho zbacktestoval a hodně jsem jel paper (i přes víkendy jsem si opakoval replay náhodně vybraných dnů). Pak jsem opět začal chvíli celý nedočkavý live ale po čase mi došlo, že to není prostě to pravé ořechové. Už asi 14 dní před začátkem live obchodování jsem měl ten pocit, ale říkal jsem si, co když se pletu. Jak to vypadá, tak nepletu :). Podle mě trhy se dost změnili od dob, kdy T. Nesnídal a P. Podhajský obchodovali FinWin a fungoval jim. Proč ho neobchodují dnes? Proč vynaložili tolik námahy na další systémy které dnes obchodují. Proč opustili něco, co tak super funguje :). To mi prostě hlava nebere.

    Došel jsem k závěru že jediné, co opravdu funguje a fungovat bude je PA. Prostě obchoduješ přítomnost na trhu, co zrovna vidíš na grafu a to dnes a denně. Někdo se to dokáže naučit, někdo ne. Nevím jestli to dokážu ale jestli ne, jdu od toho protože všechno ostatní je podle mě ztráta času a peněz.
    Vím jen o několika málo traderech, co jedou full time ale žádný podle indikátorů neobchoduje. To je ale divný :).
    Nedávno jsem zase přešel zpět na systém který dnes obchoduje P.Podhajský. Je to určitá forma PA a k tomu analizuješ více trhů nejednou v reálném čase. Dnes už mi to dává smysl a logiku protože vlastně obchoduješ, jak se zrovna trhy chovají vůči sobě.
    Doufám že tu moc nemoralizuji. Nejsem žádný spisovatel pisatel, jen chci prostě pomoc a doufám, že až jí budu potřebovat já třeba mi někdo napíše :).

    Zatím se měj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, díky za důvěru :-) Já tomu věřím taky, jen teď je ta důvěra dost podlomená. Proto na chvilku přestanu s live tradingem. A jak se dám trošku do kupy, tak jsem tady zpět. Co se týče změn systému, tak zatím vše co jsem vylepšoval, tak se minulo účinkem :-( Zkoušel jsem i intermarket analýzu, ale to jsem úplně mimo :-( Takže asi budu víc přihlížet k PA, ale ty indikátory si tam zatím ještě nechám...

      Vymazat
  3. Ahoj Petře, sleduju to tu pravidelně, sem tam něco přihodim. Musim říct, že s těma idikátorama je to pravda. Dnes jedu jen PA a pravidlo plnýho hrnce a taky to jde. Nechci dělat moudrýho, to ne ,ale vždycky když si řikám,že by to mohlo jít ještě výš a víc vydělat, tak si vzpomenu kolik jsem za celej den vydřel v práci a beru to co zrovna mám. Pravda scalping asi neni pro každýho, ale myslim, že za 3 minuty se může stát míň věcí než za 30 minut. Tim chci říct, aby ses nehonil za velikejma profitama, stačej 3 malý :) Jinak od minula se u mě změnila jedna věc a to ta, že jsem konečně poslal do háje Xtb,pač jsem se dostal do zelenejch a teď jsem live na "normálních" trzích (TF a NQ). Hlavně se drž a nevymejšlej komplikace, já si jich prošel ,tak vim. Nejlepší je čistej graf a sem tam nějaká s/r úroveň. Měj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Honzo díky za názor. Vím ,že babička má pravdu. Jen se zrovna teď nemůžu dostat přes počáteční SL :-( Jinak gratuluji k úspěchům :-)

      Vymazat
  4. PA nebo indikátor? Co je lepší?

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní - Co je lepší závisí na každym co má radši. Já si vyzkoušel za dobu co se o to zajímám spousty indikátorů a systémů na nich založenejch, a moc to nefungovalo. Asi z toho důvodu, že všechny indikátory mají dvě společné věci: 1) vycházejí až z utvořeného grafu tzn. jsou vždy pomalejší než PA 2) je jich mnoho,možná stovky, kdežto PA je jen jedna a tak funguje líp

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Petře.
    Mám pocit, že se zase řeší, zda je lepší PA nebo indikátory. Někdo říká, že indikátory jsou k ničemu, jedině PA je to pravé ořechové. Když mně např. zajímá jak se obléct když jdu ven, tak se mohu podívat přes okno na venkovní teploměr (indikátor) a nebo (když ho nemám) vystrčit hlavu z okna (PA). A co je lepší? P.Podhajský preferuje PA, T.Nesnídal a já indikátory. V každém případě je třeba daný nástroj zvládnout. Tzn. buď se naučit jaký indikátor a s jakými parametry používat nebo se naučit, jak správně zakreslovat SR úrovně, poznat co jsou a jak je používat. Není to jednodušší než se naučit používat nějaký indikátor, spíše těžší. Ostatně je to vidět na tvém obchodování, ze kterého by se dalo usoudit, že nefungují pivoty, close předchozího dne, high a low premarketu, high a low dne a další SR úrovně. O indikátorech a jejich používání píše hezky T.Nesnídal na Finančníku. Každý by si měl vybrat styl, který je mu povahově bližší a ten rozvíjet a nedat na silácké řeči nějakých rádobytraderů, kteří nic nedokázali. Každý by si měl vybrat určitý styl obchodování, který mu je blízký a ten se snažit mistrně ovládnout, což by se mělo dít spíše cestou zobecňování, precizování a zjednodušování, než cestou přidávání dalších pravidel, filtrů a dodatečných analýz. To je můj pohled na trading, i když musím přiznat, že sám mám s tímto úkolem ještě dost problémů. Každopádně už vím, že můj přístup jsou jednoznačně indikátory (CCI a klouzavé průměry), tzn. „teploměr za oknem“. Jediné, co ti mohu radit je, abys trading nevzdával, já ho taky nevzdávám. Nové nápady a odvahu do dalších dní ti přeje Jirka C.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Petre,
    vstup proti hlavni SR a na hornim okraji kanalu - tedy tam, kde se vstupuje short... rekl bych, ze jsi s odstupem prekvapil i sam sebe. To delaji ty indikatory...
    swen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. [url=http://www.servimg.com/image_preview.php?i=97&u=15537980][img]http://i43.servimg.com/u/f43/15/53/79/80/th/jen_ta10.jpg[/img][/url]

      Vymazat
  8. tak, tady po zadani odkazu do prohlizece by ten obrazek snad mel jit nacist
    swen
    http://i43.servimg.com/u/f43/15/53/79/80/jen_ta10.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Swene, dík za ukázku. Máš pravdu, že jsem překvapil sám sebe. S odstupem nevím, co jsem tam dělal.
      Byl to totální úlet. A protože jich bylo až moc, tak si dávám krátkou pauzu

      Vymazat
  9. Jsme real trader 7 let. Nejlepší rada, kterou dnes v ČR může začátečník dostat je, nevěřit ani slovo prodejcům kurzů Nesnídala a Podhájského. Finwin nefungoval nikdy, jenže to po dvou letech u tradingu si oni nemysleli, neměli dostatek zkušeností, funguje vždy jen v backtestu. Realita je jiná.
    Ani dnes nejsou schopni doložit výsledky za dva roky v kuse, pouze náhodný týden, měsíc, nebo "anonymní člověk". Praktiky jako cenzura, falešné komentáře, bany ihned jakmile jste už středně zkušený a dokážete identifikovat kde by mohla být chyba. Pánum jde jen o zisky z kurzů, protože v tradingu je určitě nemají. Ne nadarmo už jim jejich dřívější žáci vymysleli přezdívku Bratři Grimmové, protože středně pokročilým po dvou letech práce došla realita.

    OdpovědětVymazat
  10. Finwin funguje. Alespoň mě. Obchoduji 4 patterny na 2min TF. Ale dlouho nefungoval. Musel jsem si uvědomit, že klíčem je být selektivní. Neberu každý pattern. Nejdřív se dívám na PA a strukturu, a když se mi trh líbí, začnu na korekcích hledat patterny.
    Neexistuje nic jako money-machine. Je to o tom, jaký mate celkový pocit, o souvislostech atd. Pak když už všechno sedí, jdete na to dle plánu (přesně a systematicky). Musíte si umět počkat. Počkat na to nejlepší. Pak to tam začne padat.
    Která strategie je nejlepší? Na to položím pár podobných otázek:

    - Které bojové umění je nejlepší?
    To, ve kterém jste mistr. Je jedno, jestli je to box nebo kung-fu. Jde o to dosáhnout mistrovství. Nikoli přeskakování z jednoho na druhé hned ve chvíli, kdy dostanu v klubu do nosu s tím, že box asi nefunguje, i když se mu věnuji už celé tři měsíce :-)

    - Která dieta je nejlepší na hubnutí?
    Všechny fungují. Ale mají jednu společnou věc. Je to disciplína a vůle. Bez těchto věcí nebude fungovat žádná. A můžete platit výživovým poradcům nebo trenérům až do důchodu.

    - Které auto je nejlepší?
    Dovezou vás všechna. Jedno rychleji, jiné ve větším pohodlí a další nejlevněji... Jen musíte v autě zůstat sedět, dokud nedorazíte do cíle...

    Hodně úspěchu!

    Jestli chcete něco probrat, tak na mail kdyztaksem@gmail.com

    OdpovědětVymazat

XM_portfolio1