čtvrtek 14. února 2013

Komu není rady…….



Nováček v komoditním obchodování je taková zvláštní a ne zrovna jednoduchá bytost. Možná je to velkými ideály, možná novou neprozkoumanou oblastí způsobu obživy, možná nervozitou z prvního obchodu, možná tlakem okolností, ale téměř všichni zopakují chyby, které udělalo před nimi nespočet jiných. Jen málo z nováčků na komoditním trhu poslechne dobře míněné rady. Většina je tak zahleděna sama do sebe, že si poradit prostě nenechá a pomoc vyhledá až ve chvíli kdy "krvácí". Pojďme si zopakovat nejčastější chyby, které nemusejí nastat, ale většina začínajících obchodníků se jich dopustí.
.
Obchodování bez plánu a bez obchodního deníku
.
Dokonce i naprostý zelenáč už slyšel o nevyzpytatelnosti komoditního trhu, ale nedbá a pouští se do této hry s obrovskými ideály. První snahou je urvat profit z každého většího pohybu trhu. Při této snaze vás skoro téměř minou opravdové příležitosti a emoce vás natolik ovládnou, že ztratíte ze zřetele svůj původní záměr. Možná někdo z vás viděl film Pán prstenů. Frodo je takový malý příklad. Měl za úkol zničit prsten, ale při své cestě do Mordoru ztratil ze zřetele svůj původní cíl. Vy jistě nechcete být jako Frodo. Máte v tom totiž svoje skutečné peníze a prvním předpokladem je neztratit by měl být obchodní plán a obchodní deník. Obchodní deník je váš nejlepší přítel. Připomíná vám vaše obchodní pravidla, vaše úspěchy, monitoruje váš pokrok a nekompromisně vám připomíná vaše chyby. Pečlivě vedený obchodní deník je váš osobní trenér, který vám pomůže s dobrým obchodním plánem a nedovolí vás ztratit ze zřetele váš původní cíl ve chvílích, kdy trh šílí.
.
Obchodování bez stop-lossu
.
Obchodování bez stop-lossu je stejné jako mytí oken v posledním patře mrakodrapu bez jištění. Možná ty okna dokážete pár dní mýt, ale pak…… Dobře žádný horor. Přijít o peníze není to samé jako přijít o život, ale jistou paralelu v tom spatřovat můžeme. Stop-loss je záchranná vesta, která vám umožní přežít, umožní vám zachování duševního zdraví a umožní vám návrat do boje. Bez stop-lossu riskujete všechno na jeden hod mincí.
.
Pomstychtivé obchodování
.
Pomstychtivé obchodování nastává ve chvílích zjitřených emocí po ztrátovém obchodě. Snaha získat zpět ztracené peníze vede k agresívnímu obchodování často v několikanásobku původního počtu kontraktů. Pomstychtivý obchodník chce za každou cenu získat své peníze zpět. V hazardních hrách se tomu říká znásobení původního vkladu. Taková situace je pro váš obchodní účet značně nebezpečná, protože váš obchodní úsudek je zmrzačený vaším egem. Nedělejte to. Přijměte ztrátu a vychladněte. Zaostřete vaše úsilí a energii do analýzy špatného obchodu a vymyslete jak to příště udělat lépe.
.
Nereálná očekávání
.
Mít vizi a cíl pomáhá udržet motivaci a disciplínu. Jenže cíl musí být reálný, už jsem o tom psal několikrát. Naplánovat si týdenní nebo denní profitový plán je šílené a jen velmi zkušený obchodník by to možná při notné dávce štěstí dokázal. Když si jako nováček stanovíte profitový plán, budete každý den čelit zklamání a motivace půjde do háje. Mám takovou jednu malou zkušenost. Častější malé profity vám naplní měšec rychleji než čekání na jeden velký obchod. 

Závěrem si řekněme jeden citát :
Člověk musí být dost velký na připuštění své chyby, dost chytrý na to si vzít z chyby ponaučení a dost silný na to chybu napravit.


převzato z : Komoditní věštník

1 komentář:

  1. Jsem real trader 7 let. Nejlepší rada, kterou dnes v ČR může začátečník dostat je, nevěřit ani slovo prodejcům kurzů Nesnídala a Podhájského. Finwin nefungoval nikdy, jenže to po dvou letech u tradingu si oni nemysleli, neměli dostatek zkušeností, funguje vždy jen v backtestu. Realita je jiná.
    Ani dnes nejsou schopni doložit výsledky za dva roky v kuse, pouze náhodný týden, měsíc, nebo "anonymní člověk". Praktiky jako cenzura, falešné komentáře, bany ihned jakmile jste už středně zkušený a dokážete identifikovat kde by mohla být chyba. Pánum jde jen o zisky z kurzů, protože v tradingu je určitě nemají. Ne nadarmo už jim jejich dřívější žáci vymysleli přezdívku Bratři Grimmové, protože středně pokročilým po dvou letech práce došla realita.

    OdpovědětVymazat

XM_portfolio1